Disciplina i nadzor djece
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

Da bude trenrano da bude disciplinovano je pravo svakog djeteta. Disciplina i kontrola služe da se dijete uputi (vodi, navede) na pravi put u životu. (stekne dobpre i korisne navike). Čovjek je po prirodi naklonjen na zlo (u čovjekovoj prirdi postoji tendencija na zlo, Kako Allah dželšanuhu kaže u Kuranu: “Zaista je duša sklona zlu, osim one kojoj se Gospodar moj smiluje.” (K.12:53) Bez treniranja disciplinom čovjek će sigurno biti savladan zlim težnjama svoje duše. Dijete je posebno podložno tim težnjama jer mu fali mudrost i zrelost odrlasle osobe. (Lahak je plijen šejtanu.)  Veoma je lahko i lijepo, uživajuće, više ugodno prepustit se željama duše, ali slijediti i pridržavati se onoga što je pravo, u smislu moralno i logično, traži čvrstu volju. Ovo djetetu neće doći samo od sebe nego se mora razviti pomoću, primjenjujući disciplinu.

 

Dobra kuća ima određena pravila kojih se djeca moraju, trebaju pridržavati. Sama djeca se osjećaju bolje kada znaju da se od njih očekuje da se pridržavaju određenih pravila tokom svakodnevnog života. Ne samo da život postane bolje organizovan nego se time oslobađaju tereta koji donosi odlučivanje, donošenja odluka sa sebe u stvarima za koje nisu još u stanju (sa kojima bi bili samo nepotrebno opterećeni). Mada će možda na početku se opirati, u stvari sva djeca trebaju određenu disciplinu da bi se osjećali sigurno u životu.

 

Disciplina i kotrola u islamu nisu jednake diktaturi. Svjesni, dobri roditelji će uzeti u obzir dob i zrelost djeteta, kao i njegove okolnosti i druge relevantne faktore. Pravila se onda prave prema njima. Ponekad će se uzeti u obzir djetetova želja i ustupci će biti učinjeni. Postojaće određena popustljivost a ne samo kruto pridržavanje pravila. U svakom slučaju, nema sumnje da islam očekuje od roditelja da budu , ostanu u kontroli, i da se pobrinu da djeca slijede određene etikete (pravila, u ponašanje a ne da im se dozvoljeno da rade kako oni hoće haotičan “radi-kako-hoćeš“ odnos.

 

Koristi i prednosti discipline

·        Sigurnost od tjelesnih i moralnih opasnosti

Dijete koje nema disciplinu osjeća se slobodnim da radi sve što hoće. U tom dobu takvo ponašanje često rezultira u djelesnoj povredi. Kako raste i razvijase raspušteno ponašanje i nemarnost roditelja prema ponašanju djeteta može rezultirati u moralnim iskvarenostima, opasnostima. Disciplina i kontrola pomažu djetetu da ne zaluta u neželjenu i nedoličnu teritoriju.

 1 2 3 4 5 next