Imam Ali i Nehdžul-belaga
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

Imam Ali u Nehdžul-belagi ima sveobuhvatan govor i svako ko ga pročita može iz predočenog općenitog zakona odrediti kod sebe slučajeve zastranjivanja duše te zatvoriti puteve šejtanovom utjecaju. Imam Ali a. s. u 176. hutbi izrekao je sljedeću mudrost:

“Zaista, vatra je okružena strašću.”

Dakle, svaka strast koja postoji u čovjeku je potencijal i put ka vatri, općenito uzevši: od hrane, napitaka, spolnih strasti, želja za dominacijom i vlašću, do traženja pomoći od drugih, lijenosti, uživanja u kažnjavanju drugih, korištenja tuđeg imetka, makar on bio imetak vlastite žene i djece.

Putevi suprostavljanja

Uzvišeni Bog stvorio je čovjeka sa ciljem da bude Njegov namjesnik na Zemlji. Dao mu je snagu i potencijal da se može okoristiti svim Božijim imenima i osobinama. Potpuno je jasno da je stjecanje ovog savršenstva postepeno i na osnovu slobodnog ljudskog izbora, kao što je jasno da čovjek treba proći mnoge nedaće, sukobe i oprečnosti dok ne stigne do ovog položaja. Dakle, možemo zaključiti da čovjek, kao što ima sposobnost određivanja prepreka i smetnji na ovom putu, također ima i snagu kojom može prevazići te prepreke. S druge strane, Islam je predstavio odgovor na sve probleme ljudskog roda, koje god prirode oni bili, i kojeg god aspekta ličnosti se ticali. Naravno, sve preporuke koje Islam nudi utemeljene su i to do njegovih najtajanstvenijih aspekata, a sve sa ciljem da čovjeka upozna sa samim sobom. S obzirom na ovo, Islam je obznanio i prepoznao prepreke duhovne kretnje i načine suprostavljanja njima, od kojih ćemo na neke u nastavku ukazati.

1. Prihvatanje vjere na temeljima razuma

Potrebno je upoznati vjeru i njezine zakone, kao i sve druge prirodne ljudske potrebe. Jasno je da čovjek ne spoznavši vjeru ne može se ni okoristiti njome. Nikakve koristi nemamo od Kur'ana štampanog u skupom izdanju, postavljenog na visokom mjestu u kući, ako ne izučimo njegov sadržaj i njegove poruke. Ovakav odnos prema Kur'anu i pored sve svoje veličine neće ostaviti ni najmanjega traga na moral i društveni život. Prema tome, prvi uvjet je spoznaja Islama i njegovih ciljeva. Sljedeće što treba istaći jeste osjećaj potrebe za vjerom.

Ako čovjek u dubini svoga bića ne osjeti vjeru kao nužnu potrebu u životu sigurno je da neće ni imati bilo kakve koristi od nje. Čovjek je po svojoj prirodi tragalac za savršenstvom. Upravo osjećaj siromaštva i neznanja potiče ga na uklanjanje prepreka i stjecanje savršenstva. Drugim riječima, da čovjek nema osjećaja siromaštva i potrebe, nikad se ne bi ni pokrenuo. Samo u slučaju postojanja osjećaja potrebe čovjek biva potaknut da ispunjenjava te potrebe.

Sa stanovišta razuma, iskustva i Kur'ana, sve kretnje i mirovanja čovjeka nisu ni zbog čeg drugog osim radi dvaju ciljeva, radi stjecanja dobra i otklanjanja štete. Za svaki od ovih dvaju činilaca potrebna je spoznaja koristi i štete. Upravo zbog ovoga vidimo da Kur'an osjećaj potrebe za vjerom smatra temeljnim uvjetom za okorištavanje vjerom i kamenom temeljcem u naporu za uspostavljanje vjerskih principa. Svako ko je uskraćen za ove dvije osobine, osjećajem ozbiljne potrebe za vjerom i njenim razumnim prihvatanjem, nema koristi od same vjere.

1. Skupina obdarenih razumom ostavila je vanjštinu da bi stigla do nutrine

Kur'an govori o skupini ljudi obdarenih razumom, onima koji su ostavili vanjštinu da bi stigli do nutrine. Putem stvorenog oni traže svoga Stvoritelja.

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لآيَاتٍ لِّأُوْلِي الألْبَابِ الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَىَ جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذا بَاطِلاً1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next