Mjesec Šaban / dove i dobra djela
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

Mjesec šaban je veoma častan mjesec i pripada Prvaku vjerovjesnika, s.a.v.a. On je post u ovom mjesecu spajao sa postom Ramazana i govorio da je šaban njegov mjesec i da je onome ko u njemu posti jedan dan Džennet zajamčen.

Također, od Imama Sadika prenosi se: “Kada bi nastupio mjesec šaban, Imam Zejnu-l-abidin okupio bi svoje drugove i poručio: ‘O drugovi moji, da li znate koji je ovo mjesec? Ovo je mjesec šaban. Božiji poslanik, s.a.v.a., bi govorio: 'Šaban je moj mjesec, pa postite u ovom mjesecu iz ljubavi prema svome Poslaniku i radi približavanja svome Gospodaru.'

Tako mi Onoga u Čijoj je ruci život Alija ibn Husejna zaklinjem se da sam od svog oca, Husejna ibn Alija, neka je Božiji mir s njima, čuo da poručuje: 'Čuo sam Emiru-l-mu'minina, a.s., da je rekao kako onoga ko bude postio mjesec šaban iz ljubavi prema Božijem poslaniku i s ciljem približavanja Bogu, Bog voli i učinit će ga bliskim Svojoj Plemenitosti na Sudnjem danu i Džennet će za njega biti obavezan.’”

Šejh Tusi prenosi od Safwana Džemala da je rekao: “Imam Sadik, a.s., mi je poručio: ‘Podstiči one koje su oko tebe i u tvom kraju na post u šabanu!’ Rekoh: 'Žrtvujem se za tebe, zar znaš nešto o njegovoj vrlini?’ Reče: ‘Da, zaista bi Božiji poslanik, s.a.v.a., kada god bi vidio mlađak šabana, naredio glasniku da se oglasi u Medini – O Medinjani, ja sam izaslanik Božijeg poslanika, s.a.v.a. On vam poručuje: Pazite, zaista je šaban moj mjesec, pa neka se Bog smiluje onome ko me pomaže u mome mjesecu, tj. isposti ga.’ Zatim Imam Sadik, a.s., reče: 'Emiru-l-mu'minin, a.s., bi govorio: Nisam propustio šabanski post otkad sam čuo glasnika Božijeg poslanika, s.a.v.a., kako se oglašavao u šabanu i neću ga propustiti dok sam živ, ako Bog da. Zatim je poručio: Post dva mjeseca, šabana i Ramazana, pokajanje je i traženje oprosta od Boga.’”

Ismail bin Abdulhalik kaže: “Bio sam kod Imama Sadika, a.s., i dođe do spomena posta u šabanu. Imam, a.s. je o vrijednosti ovog posta rekao mnogo toga, a između ostalog i to da će osoba koja je prolila nedozvoljenu krv, a onda ispostila šaban imati korist od tog posta i bit će joj oprošteno.”

Postoje dvije vrste djela u ovom mjesecu: zajednička djela (djela koja se obavljaju svakog dana u ovom mjesecu) i posebna djela (djela koja se obavljaju u određenim danima ovog mjeseca).

ZAJEDNIČKA DJELA MJESECA ŠABANA

Ovdje spada nekoliko stvari:

1. Svaki dan sedamdeset puta proučiti: 

اَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ   اَسْئَلُهُ التَّوْبَةَ    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 next