PRVAK ŠEHIDA – IMAM HUSEJN, A.S.,
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

 

Motiv ustanka prvaka šehidaPitanje 274: Koji je to bio cilj i motiv ustanka Imam Husejna, a.s., i kakav mu je to bio pokret koji je rezultirao pogibijom njega i njegovih saboraca, dok mu je pordica završila u zatočeništvu?

Odgovor: Imam Husejn, a.s., podigao je ustanak s nakanom preporoda i reforme društva, s ciljem održavanja Islama živim i zarad oživljavanja putokaza svoga djeda i oca. Upravo kako je kazao:

Izašao sam zarad traženja preporoda zajednice i Ummeta moga djeda Resulluha, a.s.. Želio sam uspostaviti upućivanje na dobro a odvraćanje od zla te postupanje po metodama moga djeda Resulullaha, s.a.v.a., i mog oca Ali ibn Ebi Taliba, a.s..

U zbilji, Husejnova pobuna može se svesti na ustanak skupine privrženika istine, na putu istine, zarad istine i prema istini – sve su ovo motivi koji su svo vrijeme krasili ovu skupinu. Ovo je ujedno bio proglas neslaganja s javnom raskalašenošću i neredom u zajednici, pobuna protiv aktuelne misaone i moralne dekadencije u društvu i nastojanje dokidanja nemoralnih putokaza, običaja i prakse aktuelne vladajuće vrhuške.

Bila je to pobuna i borba zarad obznane žestine pritiska, stiske, nevolja i nesreća kojima su bili izloženi Poslanikovi bliži srodnici – a tlačenje je bilo toliko da nije bilo milosti ni prema njihovoj djeci, dojenčadima, jetimima a niti ženama njihovim. I ovaj pokret, posredsvom žrtava i šehadeta, priredio je teren za održanje Islama,potvrđivanje istintosti Ehli bejta te oživljenje njihova škole mišljenja za buduće generacije – sve do Sudnjeg dana.[1] Takav razvoj situacije je predviđao i sam Muavija te je Jezidu ostavio strogu oporuku da ne poseže za ubistvom hazreti Predvodnika šehida (Husejna), a.s., i da ga ne ometa čak i ako mu odbije prisegnuti. On je znao da Imam neće prisegnuti Jezidovoj sorti, da će ubistvo Imama dovesti do pada vladavine Emevida i okretanja ljudi prema Poslanikovoj časnoj porodici i da će njegova nastojanja usmjerena ka zatvaranju i stavljanju pod izolaciju kuće Poslanikovog Ehli bejta u konačnici biti poražena.

 

Predznanje Prvaka šehida o svom šehadetu1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 next