IMAM HASAN, as
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

Imam Hasan i provodiPitanje 271: Kaže se da je Imam Hasan (Mudžteba), a.s., bio razvedenik, koji je često puštao žene (mitlaq), je li ovo tačno?

Odgovor: Ovo su izfabrikovali i izmislili poročni halife i vladari strastoljupci, te to Imamu pripisali a sve zarad toga da svoje nemoralne čine i nepodopštine zaliječe s ovim. A, inače, sva djela i ponašanja Imam Hasana bila su na istom fonu moralnosti,ćudoređa i bezgrešnosti kao i kod njegova brata Husejna, a.s., te njegova oca Alija,a.s., - i on je čist od bilo kakve greške i pogreške, jer su sva njegova djela bila uravnotežena bez skretanja u bilo koju krajnost i ekstrem.

 

Mirovnjački duh Hasana (Mudžtebe)Pitanje 272: Zašto je Imam Hasan, a.s., izabrao put primirja i davanje prisege Muaviji, zašto nije izabrao put šehadeta poput Imama Husejna, a.s, – ovo tim prije što je imao znatnu vojsku – zašto se, dakle, nije borio?

Odgovor: U predaji se kaže da je svaki Imam pred sobom imao svjetlosnu tablu s direktivama od Boga, pa shodno tome svaki od njih ima specifične dužnosti u skladu sa zahtjevima i interesima dotičnog vremena[1]. I ovaj čisti i neprikosnoveni Imam,a.s., bio je apsolutno poslušan i predan Bogu i zadovoljan s Njegovom odredbom – izabrao je put robovanja Bogu, ispunjavao sve svoje dužnosti pa bio to ustanak ili ne – upravo kako je to i prenešeno od Poslanika časnog o Imamima Hasanu i Husejnu.[2]

Osim navedenog, uvjeti Imam Hasanovog vremena zahtijevali su primirje sa Muavijom, a dok su društveno-politički uvjeti Imam Husejinovog vremena zahtijevali suprostavljanje Jezidu i šehadet – jer su se najzad i uvjeti i okolnosti oko Muavije i Jezida razlikovali.[3] Zato vidimo, kako Imam Husejn nijednog trena nije bio spreman prihvatiti Jezida za halifu niti mu dati prisegu, a kako opet deset prethodnih godina slijedi Imam Hasana u vrijeme Muavijeve vlasti, kada ni ne pokušava dići pobunu protiv Muavije. I nakon ubistva (trovanja - op. prev.) Imam Hasana, on se još deset godina – uprkos i unatoč svim pritiscima i tegobama koje je preživljavao – uzdržava od pobune i dalje se drži postrani.1 2 next