O jedinosti Božijoj 3
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

O jedinosti Božijoj

Treći dio

 

 

Ontološki dokaz

 

Kako bismo, dakle, napravili uvod u bavljenje Mulla Sadraovim argumentom Božijeg postojanja, osvrnut ćemo se na ontološki dokaz koji svoje porijeklo vodi od kršćanskog filozofa Anzelma (koji je živio u 11. stoljeću po Mesihu, te je otprilike savremenik našeg Omera Hajjama). Ovaj argument izazvao je brojne polemike u krćanskom svijetu, naišavši na dosta poklonika, ali i osporavatelja. Izložit ćemo, zato, ukratko sadržaj ontološkog dokaza, te dotaći se najvažnijih reakcija na nj.

Više o ontološkom argumentu možete naći u brojnoj literaturi na perzijskom i arapskom jeziku, a u Surugijevom "Seyri hikmet dar Uropa" (Tokovi evropske filozofije) naći ćete ovaj argument predstavljen prilično opširno. Zato ćemo Anzelmov argument prikazati pozivajući se na pojedine citate iz ove knjige:

"Među različitim dokazima koje on izvodi u prilog Božije egzistencije, najčešće spominjani, i onaj koji je izazvao najviše polemike, jeste takozvani ontološki dokaz. On bi ukratko mogao glasiti: svako, pa i najzadrtija osoba, ima predstavu o Bitku od Koga nema većeg."

Svakako, u ovoj tezi nema ništa sporno. Niko ne poriče da čovjek sebi može predstaviti apsolutno savršenstvo. Dalje čitamo:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 next