Mudzize hazreti Muhameda 3
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

Deseti jasni znak

 

Dešavanje mu’džiza vezanih za drveće podržava jedna druga, mu’džiza o cviljenju gredice, prenesena na način mutevatira.

Zbilja, uzdisanje suhe gredice koja se nalazila u Vjerovjesnikovoj džamiji za Allahovim Poslanikom, s.a.v.s., zbog privremenog rastanka s njim i njeno jecanje pred pozamašnom skupinom časnih ashaba podržava i ojačava primjere mu’džiza vezanih za drveće, jer je deblo sačinjeno od istog materijala kao i drveće. Međutim, za razliku od tih mu’džiza koje dostižu stepen mutevatira u grupi s drugim istovrsnim mu’džizama, ali ne i pojedinačno, ova mu’džiza stepen mutevatira dostiže sama za sebe.

Krov Vjerovjesnikove džamije bio je poduprt palminim gredicama i Vjerovjesnik, s.a.v.s., se prilikom držanja hutbe oslanjao na jednu od njih. A kad mu je izgrađen minber, jednom dok je bio na njemu, čuo se glas iz te gredice poput jecanja i ridanja steone deve, dok joj Vjerovjesnik, s.a.v.s., nije prišao, stavio ruku na nju, počeo govoriti, tješiti je i razveseljavati, nakon čega se gredica smiri i zašutje.

Ova mu’džiza je prenesena iz mnogobrojnih izvora čija brojnost dostiže stepen mutevatira.

Svakako da je mu’džiza uzdisanja gredice čuvena i razglašena i vijest o njenom dešavanju dostigla stepen izričitog tevatura, jer je stotine imama iz generacije tabi’ina iz preko petnaest izvora prenose od skupine časnih ashaba, r.a., i predaju sljedećoj generaciji. Iz reda učenih ashaba prenose je Enes ibn Malik - poslužitelj Vjerovjesnikov, zatim Džabir ibn Abdullah Al-Ansari, Abdullah ibn Omer, Abdullah ibn Abbas, Sehl ibn Sa’d, Abu Sa’id Al-Hudari, Ubejj ibn Ka’b, Burejda i majka pravovjernih Ummu Seleme, r.a., i svako od njih se nalazi na čelu jednog lanca predaje ovog hadisa.

A Imami Buharija, Muslim i drugi autori sahih zbirki su preuzeli vijest o ovoj značajnoj mutevatir mu’džizi i predali je nama.

Džabir, r.a., kaže: “Krov nad mesdžidom je bio podignut na palminim gredicama i Vjerovjesnik, s.a.v.s., je prilikom držanja hutbe običavao stajati uz jednu od njih, a jednom nakon što mu je izgrađen minber i on se nalazio na njemu, začuli smo iz te gredice glas poput steone deve, dok nije Vjerovjesnik, s.a.v.s., došao i stavio ruku na nju, pa ona ušutje." Palmina gredica nije mogla podnijeti rastanak s Poslanikom, s.a.v.s..

Enes navodi da je “mesdžid podrhtavao od njene rike.”1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 next