Tefsir ajeta 30-39 iz sure Bekare (stvaranje hazreti Adema)
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

Tefsir (Hazreti Adem a.s.)

 

Iz sure Bekare 30-39 o stvaranju Adema a.s.

Pripremio Nedzad ef. Becic 29.10.2003

Bismillahirrahmanirrahim


- A kada Gospodar tvoj rece melecima: "Ja cu na Zemlji halifu postaviti! ", oni upitase: "Zar ces na Zemlji postaviti onoga koji ce na njoj nered siriti i krv prolijevati?! A mi Tebe velicamo hvalom i kako Tebi dolikuje stujemo!" On rece: "Ja znam ono sto vi ne znate."/ El-Bekare30/
Kao znak Svoje milosti prema covjeku Allah Uzviseni ukazuje na polozaj covjeka prije stvaranja i kaze:
"A kada Gospodar tvoj rece melecima...", tj. pricaj to, Muhammede, svom narodu!: "Ja cu na Zemlji halifu postaviti", znaci ljude koji ce jedni druge stoljecima i generacijama naslje*ivati kao sto Uzviseni kaze:"On je Onaj Koji vas je medjusobnim nasljednicima na Zemlji ucinio" (35:39) i to je ispravan komentar rijeci , za razliku od misljenja onih koji kazu da je Adem Allahov namjesnik na Zemlji, na osnovi rijeci Allaha Uzvisenog:
"Ja cu na Zemlji halifu postaviti."
U vezi s rijecima Allaha Uzvisenog:
"Zar ces na njoj postaviti onoga ko ce nered siriti?" Abdurrezzak navodi od Ma´mera, a on od Katade: - Kao da ih Allah obavjestava da, ukoliko na Zemlji bude stvorenja koja nered sire i krv prolijevaju, pa kaze:
"Oni rekose: 'Zar ces na njoj postaviti onoga ko ce nered siriti i krv prolijevati¢, sto su rijeci meleka i to ne kao izraz suprotstavljanja Allahu, kako se to nekad cini, jer Allah meleke predstavlja takvima da oni ne izlijecu svojim govorom ispred Njega i ne postavljaju bilo kakvo pitanje bez Njegove dozvole."
Ibn-Dzurejdz kaze: - Oni su samo kazali ono sto ih je Allah obavijestio u vezi sa stvaranjem Adema pa su rekli: "Zar ces na njoj postaviti onoga ko ce nered na njoj siriti i krv prolijevati"U vezi s tim, Ibn-Dzerir kaze: - Neki navode da su meleci kazali to sto su kazali jer im je Allah dozvolio da postave pitanje nakon sto ih je obavijestio da ce potomci Adema (covjeka) takvi biti, pa su zato kazali: "Zar ces na njoj postaviti onoga koji ce nered siriti i krv prolijevati?"
ukazujuci da u ovoj vrsti ima takvih koji ce to ciniti. To je pitanje kojim se zeli nesto saznati, ali i otkriti smisao (mudrost). Odgovarajuci na to, Allah Uzviseni je rekao:
- On je rekao: "Ja znam ono sto vi ne znate", tj. Ja znam visi interes u stvaranju ove vrste unatoc losim stvarima koje spominjete, a to vi ne znate. Jer, Ja cu medju njima postaviti vjerovjesnike, poslanike, dobre ljude, bogo-ugodne. U vezi sa smislom rijeci
"Ja doista znam ono sto vi ne znate!" navest cemo kasnije, insaallah, predanja Ibn-Mes'uda, Ibn-Abbasa i jos nekih ashaba.

- I pouci On Adema svim imenima, a onda ih predoci melecima i rece: "Kazite Mi imena njihova, ako istinu govorite!" /31/ "Subhan allah!", rekose oni, "mi znamo samo ono cemu si nas Ti poucio! Samo si Ti Znalac Mudri."/32/ "O Ademe", rece On, "kazi im njihova imena!" I kada im on kaza imena njihova, Allah rece: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono sto pokazujete i sto krijete?"/ El-bekare 33/

Ovo je pozicija u kojoj Allah spominje Adema dajuci mu cast nad melecima jer ga je Allah Uzviseni poucio onome cemu nije poucio meleke, pa kaze:
"On je Adema svim imenima poucio!", tj. poucio ga je imenima svih stvorenja, od najvisih do najnizih. Ovo potvrdjuju i rijeci Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi sa "velikim sefaatom": /57/ - Oni ce doci Ademu i kazati mu: "Ti si praotac ljudskog roda! Allah te stvorio Svojom rukom, ucinio da ti meleci sedzdu ucine, i poucio te imenima svake stvari" (iz hadisa u Sahihu El-Buharijevom), sto pokazuje da ga je Allah poucio imenima svih stvorenja, i kaze:

"...a onda ih predoci melecima", tj. predocio im je native. Rijeci: "predocio ih je" dolaze u obliku "opcenitosti", sto obuhvaca i razumna i nerazumna bica, kao sto Allah Uzviseni kaze: "Allah sve zivotinje od vode stvara, pa neke od njih na trbuhu puze, a neke na dvije noge idu..." (24:45) U svome komentaru Es-Suddi navodi predanje od Ebu-Malika, odnosno Ebu-Saliha, Ibn-Abbasa, Murre, Ibn-Mes'uda i nekih ashaba:
"Adema je poucio svim imenima, a zatim ih je predocio melecima", tj. izlozio je stvoreni svijet melecima
"Kazite Mi imena njihova ako istinu govorite!", tj. kazite Mi imena stvorenja koja sam vam predocio. Buduci da su meleci mislili da Allah nece stvoriti nijedno stvorenje koje zna vise od njih, On im kaze: "ako istinu govorite kada tvrdite da znate vise od svakog Mog stvorenja, pa i Adema, kazite Mi imena stvorenja koja sam vam predocio!" To navode Hasan i Katade Es-Suddi navodi od Ebu-Saliha, on od Ibn-Abbasa, a ovaj od Murre, Ibn-Mes'uda i nekih ashaba: "...ako istinu govorite", misleci da ce svi potomci Ademovi nered siriti i krv prolijevati!
Ibn-Dzerir prenosi od Ibn-Abbasa da to znaci: Zar ces na njoj postaviti onoga koji ce nered siriti i krv prolijevati mimo nas, ili nekoga od nas?! Mi Tebe velicamo, hvalimo i stujemo! Znaci, oni su mislili da ce svi ljudi krv prolijevati i nered na Zemlji siriti, ne znajuci da ce medju njima biti i vjerovjesnika i bogougodnih i dobrih! Zato Allah Uzviseni kaze:
"Kazite Mi imena njihova!", pokazujuci njihovu nemoc - "ako istinu govorite", tvrdeci da ce oni krv prolijevati i nered na Zemlji siriti. Ako ne znate imena ovih koje sam vam predocio i koje vidite, vi pogotovo ne mozete znati stvari skrivene!
"Subhanallah!", rekose oni, "mi znamo samo ono cemu si nas Ti poucio; Ti si, doista, Znalac Mudri", tj. Znalac svake stvari, Mudar u Svom stvaranju i naredbi, u pouci i zabrani po Svojoj volji. U svemu tome, Ti posjedujes mudrost i savrsenu pravednost! Rijec znaci da je cist od svakog nesavrsenstva. Omer je rekao Aliji:
"Nema drugog boga osim Allaha", mi smo to spoznali, a sta to znaci "Subhanallah!?" Alija je odgovorio: "To je govor koji Allah voli, kojim je zadovoljan, voli da se izgovara." Neki je covjek pitao Mejmuna ibn Mehrana o rijecima
(Subhanallah!), pa je on odgovorio: "To je govor kojim se Allah velica i kojim se sve ostalo izdvaja kao nize od Allaha. Znanje o tome prepustite Njemu i Njegovoj Velicini, jer On je Znalac Mudri!" Zatim Allah kaze:
"O Ademe", rece On, "kazi im njihova imena!" I kada im on kaza imena njihova, Allah rece: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje, i da samo Ja znam ono sto pokazujete i sto krijete?!" /33/
Zejd ibn Eslem navodi: - Rekao im je: "Ti Dzebraile, ti Mikaile, ti Israfile...", dok nije nabrojao imena svih, a Mudzahid kaze: "Znaci ime svake stvari!" Od Seida ibn Dzubejra, Hasana i Katade navodi se slicno predanje..Posto se u govoru kojim je Allah Uzviseni obavijestio meleke o imenima pokazala prednost Adema, a.s., nad melecima, Allah je rekao:
"Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono sto pokazujete i sto krijete?!" /33/ Ibn-Dzerir navodi: "U vezi s tim najjace je misljenje Ibn-Abbasa, a to je da se znacenje rijeci Uzvisenog Allaha:
"Ja znam ono sto vi pokazujete" - odnose na njihove rijeci:
"Zar ces na njoj postaviti onoga koji ce nered siriti i krv prolijevati?!" Ustvari oni su presutjeli ono sto su znali o Iblisovom suprotstavljanju Allahovim naredbama, te njegovoj oholosti i nepokornosti prema Njemu, osobinama s kojim ga je Allah stvorio. Sto se tice sumnje u vezi sa rijecima Allaha, dz.s.:
"i sto krijete", tj. da je glagol ovdje u mnozini, iako se odnosi na Iblisa, koji je u sebi krio grijeh prema Allahu, a sto je jednina, mozemo reci: Arapi su obicavali reci: "Pobijena je vojska i porazena...", iako je pobijena ili porazena jedna (jedinica) ili njen dio. Na isti nacin izrazava se i Kur'an u nekim ajetima, kao npr.:
"Doista oni koji te dozivaju ispred soba." (49:4) Ovdje je glagol "oni koji te dozivaju" u mnozini iako se odnosi na jednog clana plemena Benu-Temim, koji je zvao. Isto je i u navedenom ajetu:
"Ja znam ono sto vi pokazujete i sto krijete."


"A kad rekosmo melecima: 'Nicice padnite Ademu!', oni nicice padose svi izuzev Iblisa. On ne htjede, uzoholi se i postade nevjernik."/34/

Ovo je velika pocast Ademu, a.s., od Allaha Uzvisenog, cime je odlikovao njegov porod. Allah obavjestava da je melecima naredio da nicice padnu Ademu kao sto se navodi i u naprijed navedenom "hadisu sefaata": /58/ "...Tebi su nicice pali Njegovi meleci", kao znak pocasti, velicanja, postovanja, predanosti i pokornosti Allahu Uzvisenom, buduci da je to stvar izvrsenja Njegovog naredjenja. Katade kaze: - Rijeci Uzvisenog Allaha:
"A kad rekosmo melecima: ’Nicice padnite!'", znace pokornost Allahu i padanje nicice Ademu. Izrazavajuci pokornost Allahu, svi meleci izuzev Iblisa pali su nicice Ademu.
"Oni nicice padose svi izuzev Iblisa. On ne htjede, uzoholi se i postade nevjernik."
Postoji vise opisa Iblisa prije nego je ucinio ovaj grijeh. Za ilustraciju navest cemo neke: navodi se da je on bio jedan od meleka, poznat kao dzin, da je bio prvak dzina i cuvar Dzenneta, da je imao vlast na zemaljskom nebu kao i na Zemlji i sl. Medjutim, Ibn-
-Dzerir navodi lanac predanja od Hasana da je rekao: "Iblis uopce nije bio melek. On predstavlja osnov dzina, kao sto Adem predstavlja osnov ljudi." Ovo je vjerodostojno (sahih) predanje od Hasana.
Dakle, posto je Allah naredio melecima da se poklone, sto se odnosilo i na Iblisa, koji je prije te neposlusnosti bio dobar Allahov rob, meleci su (izuzev Iblisa) to ucinili izrazavajuci pokornost Allahu. Iblis je to odbio i, kao Allahov neprijatelj, uzoholio se zbog zavisti na pocasti koju je Allah ukazao Ademu, rekavsi: "Ja sam od vatre, a on je od zemlje!" Ova neposlusnost, ciji je neposredan uzrok oholost, predstavlja pocetak njegovih drugih pogresaka, jer i u sahih hadisu je potvrdjeno: /59/ "U Dzennet nece uci onaj u cijem srcu bude oholosti makar i koliko zrno gorusice!" Buduci da su u srcu Iblisa bili i oholost, i nevjerstvo, i tvrdoglavost (inad), bilo je nuzno da se udalji i odstrani od Allahove milosti, tako da je on zbog svoje nepokornosti postao nevjernikom. Ima misljenja da se poklonjenje (sedzda) odnosilo iskljucivo na zemaljske meleke, iako je ispravnije da su se poklonili svi meleci, i zemaljski i nebeskiI slijedeci ajet ima opcenito znacenje:
"Svi su se meleci zajedno poklonili izuzev Iblisa..." (15:30)


- I Mi rekosmo: "O Ademe, zivite ti i zena tvoja u Dzennetu i jedite u njemu gdje god zelite, ali se ovome drvetu ne priblizujte, pa da time nepravdu ucinite!" /35/ "Ali, sejtan ih navede na grijeh u zbog njega (drveta) i izvede ih iz onoga u cemu su bili!" "Sidjite!" - rekosmo Mi"Jedni drugima cete neprijatelji biti, do odredjenog vremena vase je boraviste i uzivanje neko vrijeme!"/36/

Obavjestavajuci o onome cime je pocastio Adema, Allah Uzviseni kaze da je On, dz.s., naredio melecima da mu se poklone, sto su oni i ucinili, izuzev Iblisa, te da mu je dao da stanuje u Dzennetu gdje hoce i da u udobnosti i izobilju tamosnjem jede sto hoce i gdje hoce. Hafiz Ebu-Bekr ibn Merdevejh prenosi od Ebu-Zerra, r.a., da je pricao: /60/ - Rekao sam: "Allahov Poslanice, sta mislis o Ademu? Je li on bio vjerovjesnik?" Rekao je: "Da, bio je vjerovjesnik i poslanik s kojim je Allah razgovarao, licem u lice", tj. licno (direktno).
Zatim ka`e:"Zivite, ti i zena tvoja, u Dzennetu "Postoje razilazenja u pogledu mjesta Dzenneta u kojem je Allah dao da zivi Adem, tj. da li je Dzennet na nebu ili na Zemlji?! Vecina smatra da je na nebu, dok muteziliti i kaderije isticu da je na Zemlji! To ce se, insaallah, objasniti u suri "Bedemi" Muhammed ibn Ishak istice da se iz konteksta ajeta vidi da je Hava stvorena prije Ademovog ulaska u Dzennet, iako ima misljenja da je Hava stvorena nakon njegovog ulaska u Dzennet. To istice Es-Suddi u haberu koji navodi od Ebu-
-Malika, zatim od Ebu-Saliha, potom od Ibn-Abbasa, pa od Murre, Ibn-Mes'uda i nekih ashaba, a glasi: - Adem je jedno vrijeme hodao sam, bez zene, po Dzennetu. Jednom je zaspao, a kada se probudio, pored glave bila mu je zena koju je Allah stvorio od njegovog rebra. On je upitao: "Ko si ti?", pa mu je odgovorila: "Zena." Rekao je: "Zasto si stvorena?" Ona je kazala: "Da ti nadjes smiraj kod mene." Gledajuci sve sto on zna, meleci su mu rekli: "Ademe, kako joj je ime?" "Hava" - odgovorio je on. Oni su upitali: "Zasto Hava?" On je odgovorio: "Jer je stvorena od necega zivog!"
Sto se tice rijeci: "ali se ovome drvetu ne priblizujte", sto je obavijest od Allaha Uzvisenog i ispit za Adema, postoje razilazenja u pogledu toga: kakvo je to drvo? Ima misljenja da je to cokot grozdja (), da je psenica, da je drvo smokve, da je trn, trma*, palma i sl. Tacno je, medjutim, da je to u Dzennetu, neko drvo ciju vrstu nije naveo ni Kur'an niti sunnet, te da poznavanje koje je vrste ne donosi korist, kao sto nepoznavanje ne donosi stetu. Ovako navodi Ibn-Dzerir, a slicno misli i Er-Razi, koji u svom Komentaru takodjer ne daje precizno tumacenje.

Rijeci Uzvisenog: "Ali, sejtan ih navede na grijeh u vezi sa njime", dakle, zbog toga sto su jeli s tog drveta Allah ih je udaljio, jer su posrnuli u grijeh i nepokornost prema Allahovoj naredbi "i izvede ih iz onoga u cemu su bili!", tj. iz odjece, udobnog stana, rahatluka i blagostanja.
"Sidjite!" rekosmo Mi"Jedni drugima cete neprijatelji biti, do odredjenog vremena vase je boraviste i uzivanje do odredjenog vremena!" /36/, tj. boravak, opskrba i zivotne sudbine, "do odredjenog vremena" kada ce, potom, nastupiti Dan sudnji. Postoje razlicita predanja u pogledu mjesta silaska Adema, Have i sejtana: ima misljenja da je sisao u Indiji zajedno sa ( ) Crnim kamenom, te da se Hava spustila u Dziddi, a Iblis u mjestu Destimisan nedaleko od Basre. To prenosi Ibn-Hatim Abdurrezzak navodi slijedece: - Ma´mer kaze: "Izvijestio me je Awf, a lanac prenosilaca se veze za Ebu-Musa'a, koji kaze: 'Kada je Allah dao da sidje Adem iz Dzeneta na Zemlju, On ga je poucio vjestinama pravljenja svega i opskrbio plodovima dzenetskim! Dakle, vasi plodovi ovdje su dzenetski plodovi, samo sto se ovi mijenjaju, a oni tamo ne mijenjaju!'" Muslim i En-Nesa'i od Ebu-Hurejrea prenose da je rekao: - Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: /61/ "Najbolji dan u kome izlazi sunce jeste petakTog dana stvoren je Adem, uveden je u Dzennet i toga dana izveden je iz Dzenneta." Er-Razi ka`e: "Znaj da ovaj ajet sadrzi prijetnju za svaki grijeh!"

"I Adem primi neke rijeci od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje; On je milostiv."/37/

Navodi se da su ove rijeci protumacene rijecima Allaha Uzvisenog:
"Gospodaru nas", rekose oni "sami smo sebi nepravdu ucinili i ako nam Ti ne oprostis i ne smilujes nam se, sigurno cemo biti izgubljeni." (7:23) Ovo se prenosi od Mudzahida, Seid ibn Dzubejra, Ebu-Alije, Rebi' ibn Enesa, Hasana, Katade, Muhammeda ibn Ka'ba el-Kurezija, Halida ibn Mi'dana, Ata' el-Horasanija i Abdurrahmana ibn Zejda ibn EslemaSufjan es-Sevri navodi od Abdulaziza ibn Refi'a: - Covjek koji je cuo od Mudzahida, koji prenosi od Ubejda ibn Umejra, navodi da je rekao: "Adem je kazao: 'Moj Gospodaru, da li si grijeh koji sam pocinio zapisao meni prije nego si me stvorio ili sam ga ja izmislio?'” Odgovorio mu je: "To sam ti zapisao prije nego sam te stvorio!" Rekao je: "Oprosti mi, kao sto si mi zapisao!" Zatim kaze: "U vezi s tim su rijeci Uzvisenog:
"I Adem primi neke rijeci od Gospodara svoga, pa mu On oprosti!" Od Ibn-Abbasa se navodi: - Adem, a.s., je rekao: "Nisi li me Ti Svojom rukom stvorio?" Njemu je odgovoreno: "Dakako." "I udahnuo mi zivot?" Receno mu je "Da." "I zapisao mi da ucinim ovo?" Odgovoreno mu je: "Da." Zatim je rekao: "Ako se pokajem, hoces li me vratiti u Dzennet?" Rekao mu je: "Da." Ovako prenose El-Avfi, Seid ibn Dzubejr, Seid ibn Ma'bed, a El-Hakim u svom Mustedreku to pripisuje Ibn-Abbasu.
Merfu' hadis, slican ovome, prenosi Ibn Ebi -Hatim od Mudzahida i kaze: - Te rijeci su:
"Moj Boze! Nema drugog boga osim Tebe; Tebi pripada velicina i zahvala, Gospodaru moj; Sebi sam doista ucinio nepravdu, pa oprosti mi, jer Ti doista najvise prastas. Moj Boze! Nema drugog boga osim Tebe; Tebi pripada velicina i hvala, Gospodaru moj; Sebi sam doista nepravdu ucinio, pa primi moje pokajanje; Ti zbilja primas pokajanje i milostiv si."
Rijeci Allaha Uzvisenog:"On doista prima pokajanje i milostiv je", tj. On prima pokajanje od onoga ko se Njemu pokaje i zatrazi oprost. Ovo je sastavni dio Njegove milosti prema Svojim robovima.

- Mi rekosmo: "Silazite iz njega svi! Od Mene ce vam uputa dolaziti, i oni koji uputu Moju budu slijedili nicega se nece bojati, niti ce za cim tugovati." /38/ "A oni koji ne budu vjerovali i ajete Nase budu poricali bit ce stanovnici Dzehennema (Vatre), gdje ce vjecno ostati."/39/

Navodeci opomenu koju je uputio Ademu i njegovoj supruzi, te Iblisu, prilikom njihovog udaljavanja iz Dzenneta, kao i svim njihovim sljedbenicima, Uzviseni Allah kaze da ce On slati knjige i poslanike s objasnjenjima i jasnim uputama, tako da za "onoga koji bude slijedio uputu", odnosno, one koji prihvate knjige koje budu objavljene i poslanike koji budu izaslani, "za njih nece biti straha" za ono sto ih ceka na Sudnjem danu, "niti ce oni tugovati" za onim sto im je proslo na dunjaluku (ovome svijetu), kao sto Allah Uzviseni kaze u suri Taha:

"Izlazite iz njega svi", rece On, "jedni drugima cete neprijatelji biti! Od Mene ce vam uputa dolaziti, i onaj koji bude slijedio uputu Moju, nece zalutati i nece nesretan biti." (20: 123) Zatim: "A oni koji nisu vjerovali i ajete Nase su poricali, bit ce stanovnici Vatre, u kojoj ce vjecno ostati." (64:10) Dakle, nema izlaza niti spasa.U vezi s tim, Ibn-Dzerir navodi hadis s neprekinutim lancem, koji seze do Ebu-Seida el-Hudrija, r.a., koji kaze: - Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: /62/ " Sto se tice stanovnika Vatre, kojima to i pristoji, oni tamo nece umrijeti, niti ce zivjeti! To su ljudi koje je zbog njihovih grijeha zadesila Vatra, koja ih umrtvljuje, pa kada postanu ugljenisani, tada im se dozvoli sefaat."