Muhamed, predgovor Ibn Hisama
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

Muhammed, alejhi-s-selam: vazniji aspekti ljudskog posvjedocavanja njegova zivota i djela

 

Dr. Enes Karic

Objavjujuci ovaj prekrasni prijevod profesora Mustafe Prljace, tj. size i sukus Ibn Hisamove "sire" ili "Poslanikova zivotopisa", epohalnoga djela koje govori o genealogiji, pretposlanickom i poslanickom zivotu Bozijeg poslanika Muhammeda a.s., te njegovoj smrti, kao i mnogim drugim detaljima vezanim za pretke, rodbinu, zene, potomstvo i za misiju ovog najveceg vjeronavjestitlja covjecanstva, cini nam neobicnu cast da pojavu sizea ovoga djela na bosanskom jeziku popratimo svojim pogovorom.

Recimo odmati da, medju svim Bozijim poslanicima, samo Boziji poslanik Muhammed, a.s., ima "sire" iii "zivotopise", napisane po izravnim svjedocenjima i svjedocanstvima ljudi koji su s njim zivjeli, ili slijedili odmah po njegovom vremenu. Poslanikova "sira" u islamskoj je civilizaciji jedan od rukavaca, ili bolje kazati jedan od zanrova i stiva sa svetom porukom. Na hiljade je takvih djela nastalo tokom povijesti islama. Djela kao sto su "sire", zatim "sema'il", te, npr. djela koja nose naslov "en-neseb es-serif' ("casno rodoslovlje", "casna loza") u islamskim bibliotekama zauzimaju mjesto odmah uz Kur'an i hadiske zbirke.

Napomenimo da je ova sveta knjizevnost bila i jeste itekako prisutna u Bosni. Ovaj rad Mustafe Prljace nastavlja tu bosansko-muslimansku tradiciju. O intenzivnoj prisutnosti "sire" u Bosni svjedoci i jedan takav rukopis koji se spominje u nedavno objavljenom Katalogu arapskih, perzijskih, turskih i bosanskih rukopisa, koji je izasao u izdanju Bosnjackog instituta u Cirihu (Bosnians' Institute, Zurich), priredjivaci Fehim Nametak i Salih Trako. Naime, jedno rukopisno remek djelo (koje je zavedeno na stranici 181., pod rednim brojem 296 Ms 209) ima naslov An-Nasabu-s-serif.

Buduci da se gradja ovog rukopisa u mnogim sadrzajima oslanja na sire Ibn Hisama i Ibn Ishaka, potrebno je ovom prilikom navesti sta o njemu sami priredjivaci, profesori Nametak i Trako, kazu:

"Genealogija Muhammeda, a.s., s biografijama njegovih predaka do najstarijih vremena do kojih je autor mogao istraziti podatke. Na L. lb pocinje biografija Muhammedova, a.s., a onda slijede:

L. 2b biografije amidza Poslanikovih;

L. 3a biografije Muhammedovih sest tetaka;1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 next