GOVOR 189Vaznost svijesti o Bogu, pustošgroba, i o smrti zaljubljenika u Kucu Cistu koja je poput smrti onih koji pogibijama svojim svjedoce Istinu

Zahvaljujem Mu zahvalnošcu na blagodatima Njegovim i trazim pomoc Njegovu u ispunjavanju prava Njegova. On ima vojsku snaznu. Veliko je dostojanstvo Njegovo. I svjedocim daje Muhammed - mir i blagoslovi Bozijineka su nanj ina potomstvo njegovo! -rob Njegov i Poslanik Njegov. On je pozivao pokornosti Njemu i pobijedio Njegove neprijatelje boreci se za vjeru Njegovu. U tome ga nije sprijecilo udruzivanje radi njegova proglašenja lašcem, niti nastojanje da bude utrnuto svjetlo njegovo.

Zato, istrajavajte u svjesnosti o Bogu, jer ona ima uze upredenosti cvrste, a vrh mu je visok i nepovrjediv. Pozurite prema smrti u muke njezine, i prokrcite joj put prije dolaska njezina, i pripremite se za nju prije nastupa njezina, jer cilj je Dan sudnji. To je savjet dovoljan za onoga ko razumije i pouka za onoga koji ne zna. Šta znate, prije dosezanja kraja toga, o tjesnoci grobova, tegobama usamljenosti, strahu od prolaza prema svijetu buducem, mukama strijepnje, premještanju rebara tamo i ovamo, gluhoci ušiju, tmini groba, zebnji od kazne obecane, zatvaranju udubine grobne i polaganju kamenja?

Budite, zato, svjesni Boga i, opet, Boga budite svjesni, o robovi Boziji, jer svijet ovaj postupa s vama na nacin uobicajen, a vi i Dan sudnji na uzetu ste istom. Kao da su vec nastupili znaci njegovi, priblizilo se vrijeme njegovo i on vas zaustavio na putu svom, i kao da se on vec pojavio s potresima svojim i spustio na zemlju s grudima svojim, dok se svijet ovaj odvojio od stanovnika svojih i izbacio ih iz narucja svoga. To bijaše kao dan koji je minuo ili mjesec koji je prošao. Njegovo je novo postalo staro, a debelo tanko.

Oni su u mjestu tijesnom, u bavljenjima vrlo zamršenim i u vatri cija je bol oštra; krici su glasni, plameni se uzdizu, šum treperi, plamsanje je zestoko, popuštanje je odstranjeno; njegovo se gorivo zari, prijetnje njegove su uzasne, Šupljine su njegove skrivene, strane njegove su mracne, kotlovi njegovi su potpaljeni i sve uzasno je njegovo.

A oni koji su bili svjesni Gospodara svoga
bit ce bodreni u povorkama prema Dzennetu.

Zašticeni su od kaznjavanja, udaljeni od kazne i drzani daleko od vatre. Prebivalište njihovo bit ce mirno i oni ce biti zadovoljni stanovima svojim i mjestom boravka svoga. To su oni cija su djela na svijetu ovom krjeposna, oci njihove suzne, noci njihove poput dana od strahovanja i trazenja oprosta, a dani njihovi poput noci od osamljenosti i odvajanja. Allah je zato ucinio Dzennet mjestom povratka njihova, a nagradu naknadom. Oni i jesu najpodesniji i najdostojniji za njega. I bit ce stanovnici njegovi u svijetu vjecnom i uzivanju stalnom.

Zato, o robovi Boziji, budite vrlo pazljivi o onome što ce, ako budete vodili racuna o njemu, uciniti da uspije od vas onaj koji uspijeva, a ako ne budete vodili racuna o njemu, ucinit ce da izgubi onaj od vas koji nije pazljiv prema tome. Preduhitrite smrt svoju djelima svojim, jer ste odgovorni za ono što ste ranije ucinili i pripada vam samo ono Što ste unaprijed poslali. Kao da vam je vec došao dogadjaj strašni, tako da nema mogucnosti povratka, niti oslobodjenja od djela zlih! Neka Allah potakne i nas i vas na pokornost Sebi i pokornost Poslaniku Svome. I neka oprosti i nama i vama obiljem Milosti Svoje.

Drzite se zemlje, strpite se u iskušenjima, ne pokrecite ruke svoje i sablje poput jezika vašeg, i ne zurite u onome u cemu vam Allah nije trazio Zurbu, jer, uistinu, onaj od vas koji umre u postelji svojoj, a znao je prava Gospodara svoga, i pravo Poslanika Njegova, i clanova porodice njegove, umire kao onaj koji zivotom svojim svjedoci Istinu, i nagrada od Boga njemu je zajamcena. On zasluzuje nagradu i za djela dobra koja je smjerao uciniti, buduci da nakana njegova zamjenjuje izvlacenje sablje njegove. Doista, za pojavu svaku postoje vrijeme i granica.

GOVOR 190.

Hvaljenje Boga Savjet da se budesvjesno Boga i izvješce o svijetu ovome i ljudima njegovim1 2 3 4 5 6 7 next