33. PISMO.Kusamu ibnel-Abbasu, njegovom upravitelju Mekke

A sad! Povjerenik moj iz krajeva zapadnih doista mi napisa, izvješcujuci me, kako su iz Sirije, radi hadza, poslati ljudi neki koji su srca slijepa, ušiju gluhih i bez vida ocinjeg. Oni mijenjaju Istinu za zabludu, pokoravaju se stvoru griješeci prema Stvoritelju, uzimaju mlijeko svijeta ovog dajuci vjeru i kupuju dobra njegova za nagrade cestitih i Boga svjesnih koje ce doci poslije. Dobro postize samo onaj koji radi za nj, dok naknadu za zlo dobija samo pocinitelj njegov. Ponašaj se zato pristojno na duznostima svojim, kao razuman, iskusan, dobronamjeran i mudar covjek, koji slijedi zapovjednika svog i pokorava se Imamu svome. Izbjegavaj ono za što se moraš ispricavati. Ne uznosi se u blagostanju, niti se obeshrabruj u oskudici.

Selam!

34. PISMO

Muhammedju ibnEbi Bekru nakon vijesti da je on preuzeo polozaj Aštara kao upravitelja Egipta poslije smrti njegove na putu prema Egiptu

A sad! Doznao sam o ljutnji tvojoj zato što je postavljen Aštar na mjesto tvoje. Ali doista ne ucinih to jer ti je nešto nedostajalo ili radi toga da bih uvecao napore tvoje. Naprotiv - kad ti uzeh ono što je bilo pod vlašcu tvojom - postavio bih te na polozaj koji bi bio manje tegoban, a više privlacan za te.

covjek koga postavih za upravitelja a u Egiptu bio je dobronamjeran prema nama, a vrlo strog i odbojan prema neprijateljima našim. Nek mu se Allah smiluje! On je upotpunio dane svoje i susreo smrt svoju. Mi smo sasvim zadovoljni njim. Neka mu Allah podari zadovoljstvo Svoje i umnozi nagradu!

A sad! Pripremi se za neprijatelja svog i radi u skladu s razumom svojim. Pripremi se za ratovanje protiv onog koji ratuje protiv tebe i pozivaj na put Gospodara svog. Stalno trazi pomoc Boziju, pa ce te sacuvati od onog što te brine i pomoci ti u onom što te zadesi, ako On tako hoce.

35. PISMO

Abdullahu ibnel-Abbasu, poslije ubojstva Muhammeda ibn Ebi Bekra

A sad! Egipat je doista osvojen i Muhammed ibn Ebi Bekr - neka mu se Allah smiluje - postade šehid. Nadamo se nagradi za nj u Boga. Bio je cedo dobronamjerno, namjesnik koji se silno trudio, sablja britka i bedem odbrane. Podsticao sam ljude da mu se pridruze i naredio im da ga sustignu, kako bi mu pomogli prije dogadjaja tog. cesto ih pozivah, tajno i javno. Neki od njih dodjoše nevoljno, neki iznesoše izgovore lazne, a neki ostadoše u kucama izdvajajuci se. Od Boga Uzvišenog išcem da me što prije izbavi od njih, jer - Boga mi! - da ne ceznem za susretom s neprijateljem radi muceništva i da se ne pripremih za smrt, ne bih pozelio biti s ljudima ovim ni dan jedan jedini, niti se ikad s njima susresti.

36. PISMO

Bratu Akilu ibnEbi Talibu, kao odgovor na pismo njegovo koje sadrzi spominjanje vojske koju je Zapovjednik vjernih - mir neka je s njim! - poslao protiv neprijatelja1 2 3 4 5 next