zejneb radijallahu anha
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

Hvala Bogu Koji nam je podario tu čast da Mu robujemo.

Zejneb, radijallahu anha, je bila najstarija kćerka Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Imao je tridest jednu godinu kada ju je rodila njegova prva žena Hatidža, radijallahu anha. Kao najstarija, ona je bila veoma draga svojim roditeljima. Ali na žalost, trpila je puno grubosti od ruku neprijatelja Islama. Bilo joj je osam godina kad je njen poštovani otac bio imenovan za Poslanika od Svemogućeg Allaha koji mu je dao uputu i vodič. Njegov narod koji je tada ogrezao u porocima, vjerovao u mnogo bogova umjesto Jednog i Jedinog Boga - Allaha.

“O moj narode! Slušajte me. Postoji samo jedan Bog Allah. On nema druga. On je jedini Stvoritelj i Gospodar cijele vasione. On je Dobročinitelj i Spasitelj. Zato obožavajte samo Njega, i ne smatrajte ove idole koje je napravio čovjek vašim pomagačima i braniteljima. Zato ne činite grijehe i bojte se Allaha. Inače, On će vas kazniti bolnom patnjom na Sudnjem danu.”

Zato je ova poruka bila razlog zbog kojeg su Mekkelije postali njegovi neprijatelji, podigli se protiv njega i počeli da ga proganjaju. Postavljali su trnje na ulici kojom je prolazio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Kopali su zamke na njegovom putu, bacali na njega vedra puna nečistoće i smeća, gađali ga kamenjem. Jednom su omotali njegov vrat grubo izrađenom tkaninom i stezali je takvom snagom da je bio gotovo udavljen. Često kada je bio u namazu stavljali bi utrobu od kamile i drugi otpad na njegova leđa.

Iako je Zejneb imala samo osam godina u to vrijeme, već je bila dovoljno svjesna da shvati agoniju i loš postupak nevjernika iz plemena Kurejš prema njenom dragom ocu.

Hazreti Mudrak ibnu Haris Amidi, radijallahu anhu, kaže: “Jednom, u predislamsko doba, pratio sam svog oca u Mekku na hadždž. Kod Mine sam primijetio da ljudi stoje oko jednog čovjeka. Upitao sam ih ko je to, a oni mi odgovoriše: “On je zavedena osoba koja je otišla pogrešnim putem i ostavio vjeru svojih predaka. Čuvši ovo, moj otac je otišao prema gomili a ja sam ga slijedio. Tamo smo vidjeli da ih Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uči Islamu, dok ga je gomila gađala kamenjem i bacala smeće na njega. Časni Poslanik je strpljivo izdržao sve uvrede i poniženja dok se neprijatelji nisu umorili od prejakog sunca i odustali.

U tom momentu se pojavi jedna djevojka koja je bila uzrujana i zbunjena noseći vode u čaši. Teško joj je bilo gledati svoga oca, jer je bio veoma ponižen. Srušila se i počela gorko plakati. Kada je ustala, dala je čašu svom voljenom ocu. Časni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, joj je rekao: “Draga moja, imaj strpljenja. Ne trebaš brinuti zbog svog oca ako je on uznemiravan i prekoravan radi Allaha.”

Njen boravak u dolini Ebu Taliba

Nezadovoljeni sa tako puno užasa koji su priredili Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, nevjernici su pojačali uznemiravanja napadajući časnog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovu porodicu. Oni su striktno zabranili svaku vrstu poslovanja sa njima (na primjer prodaju, kupovinu, nabavku bilo koje trgovačke robe). Konačno u sedmoj godini poslanstva, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se stavio pod Ebu Talibovu zaštitu.

Nevjernici su posebno bili na oprezu da nikakvi prehrambeni proizvodi ne budu dostupni. To je rezultiralo napodnošljivom bijedom za opkoljenu porodicu. Mala djeca su plakala zbog neizdržive gladi, žeđi i duševnih tortura. Nevjernici kamenog srca bi uživali u tugovanju i plaču gladne djece i sa uživanjem su se smijali. I najstarije osobe su morale da žive od lišća sa drveća. Sa’d ibnu Ebi Vekkas, radijallahu anhu, majčin amidža od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kaže da je jednog dana kada je bio u velikoj nevolji od gladi, našao komad suhe kože koju je navlažio i ispekao na vatri, a zatim je progutao. U Mekki je živio gospodin koji se zvao Hakim ibnu Hazzam koji je bio nećak hazreti Hatidže. Jednog dana spremio je nešto hrane za svoju tetku i njenu djecu. Kada je Ebu Džehl, vođa nevjernika saznao o ovome, došao je i oduzeo mu sve što je pripremio.

Časni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi drugovi su podnosili sva ova barbarstva pune tri godine, ali nisu uzmakli ni koraka sa staze Islama. Među ovim osobama je također bila i Zejneb, radijallahu anha, koja je strpljivo podnijela ova mučenja pomirena sa sudbinom. Jednog dana neki od mučitelja koji više nisu mogli gledati patnje prvih muslimana, prekršili su naredbu Kurejšija i pomogli muslimanima.1 2 3 4 5 next