O arifskim položajima
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103
 

Hvala Allahu koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna.

Ovo poglavlje ubraja se među najpreciznija i najbitnija poglavlja Ešarata posljednjeg Ibn-Sinaovog djela, upravo zato što čovjekov usavršavajući pokret iziskiva takvo šta, te da se na vrhuncu napora dostigne najveći uspjeh, posebno kada taj napor predstavlja jednu vrstu probijanja prema Allahu Uzvišenom. I zaista Allah ne umanjuje nagradu dobrotvorima.

O Ibn-Sinau, imam Homeini, r. a., kaže: “Šejh Ebu-Ali-Sina jeste veliki genij i čudo kome nema ravna u oštroumnosti i moći shvatanja.”[1]( Misbahul-hidaye ila el-Hilafe wel-Wilaye, str. 69.)

A šehid Mutahari: “Ibn-Sina je čovjek za čije upoznavanje potrebujemo cio život zalaganja, a za predstavljanje potrebna je ogromna knjiga.”[2]( Uzajamne usluge islama i Irana, tom II, str. 585.)

Fahru Razi, autor poznatog tefsira Tefsirul-Kebir o ovom poglavlju ima sljedeće mišljenje: “Ovo je poglavlje jedno od najpostojanijih i najvrijednijih zbilja koje je Šejh u svojoj knjizi razmatrao. On na takav način objašnjava i sortira irfanske zbilje i arifske teme kako to do sada niko nije uspio učiniti.”

          Shodno rečenom i ličnost Ibn-Sine izvanredno je velika, kao što su i predstavljene zbilje i tajne veoma tačne i jasne, a to od nas zahtijeva posvećivanje velike pažnje svakoj riječi o kojima ćemo razmišljati i koje ćemo shvatiti, a u tome opusu ispružit ćemo ruke potrebe prema Onome što je bez ikakve potrebe i od Njega pomoć i uputu tražiti. I zatražimo ruku vodilju od čistih duša ugodnika Božijih da bi nas poveli kuda treba i na taj nas način sačuvali od unutarnjih i vanjskih povreda.

Put ljubavi Božije veoma je precizan. To je put na kome se uskovitlaju čovjekove emocije, raspali vatra u duši zaljubljenog. Suze provru iz očiju. Da Allah sačuva svakog svog roba od mogućnosti da čovjek u takvom stanju ne poznaje Istinu i ne zna svoje obaveze prema Bogu, zbog toga što bi šejtanski i nefsanski porivi i strasti preovladali tim osjećajima i zaveli čovjeka u besciljno bespuće.

 

Oporuka Ibn-Sine

Zahvaljujući pozivu da čovjek veličanstvene Božanske zbilje ne treba zaprljati niskim ovosvjetskim interesima i težnjama, šejh Ibn-Sina na kraju svoje knjige ostavlja oporuku svima onima koji žele zakoračiti na ovo polje.1 2 3 4 5 6 7 8 9 next