Šta je to ''Ehli bejt'' (Ehlu-l-beyt)
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

(I dio)1. Uvod

Hvala Bogu Gospodaru svih svetova, i neka je najveci pozdrav i mir na Njegovo najpotpunije i najvece stvorenje i na sve one koji ga zastupaju.

Usuđujemo se kazati kako ogroman broj muslimana, bar nas koji pripadamo ''ehli sunnetu we-l-džemā‘atu'', nikada nije čuo za pojam ''ehli bejta'', a on je više nego bitan članak koji upotpunjuje islamsko vjerovanje. Shodno tomu, elementarno nepoznavanje i nepriznavanje onoga što nosi pojam ''ehli bejta'' čini ljudsko vjerovanje krnjavim.

Takvo što svjedoče sami temelji islamskoga Creda. Ako je to tako, a vidjećemo da jeste, tada se s razlogom postavlja pitanje zašto je institucija ''ehli bejta'' kroz stoljeća gurana ustranu?! Ona tu sudbinu, nažalost, doživljava i danas, poglavito unutar svakog drugog sirovo ''materijalističkog'' miljea.

S druge strane, u sufizmu i šiizmu (islamski ezoterizam) institucija ''ehli bejta'' uvijek je činila i čini jednu od ključnih kategorija. No, važno je kazati kako pojam ''ehli bejta'' ne bi trebao biti vezan samo uz islamski ''misticizam'', iako danas tek u njemu on pronalazi puni smisao.

2. Šta je to zapravo, ili bolje reći ko je to ''Ehli bejt''?

''Ehli bejt'' (ehlu-l-beyt), ili ''Āl Muhammed'', jeste oznaka za bližu porodicu Pejgamberovu, s.a.v.s., njegovu kći h.Fatimu, njena supruga i Poslanikova, a.s., amidžića h.Aliju, njihove sinove h.Hasana i h.Husejna, te potomke ove dvojice. Zašto je ''ehli bejt'' značajan za nas? Odgovor prepuštamo riječima Uzvišenog u Knjizi Njegovoj, govoru poslanika Njegova Muhammeda, s.a.v.s., i kazivanju h.Alije.

3. Kur'an o "Ehli bejtu"

Kada je objavljen ajet - ''... Reci: 'Ne tražim za ovo nikakvu nagradu od vas, osim ljubavi za rodbinu,...''(Dogovaranje, 23), ashabi upitaše: ''O Poslaniče Božiji, ko su srodnici kojima se duguje ljubav naša!?'' On odgovori: ''Alja, Fatima i njihovi sinovi.''

Ibn ‘Abbās, r.a., pripovjeda: ''Kada je objavljen ajet: ''A oni koji vjeruju i čine dobra djela, oni su zaista najbolja stvorenja'' (Dokaz, 7), Poslanik, s.a.v.s., je rekao h.Aliji: ''Taj ajet odnosi se na tebe i tvoje pristalice koji će biti blaženi na Sudnjem danu, a i Bog će biti zadovoljan tobom.''

Allah, dž.š., kaže u Kur’anu:– ''... Allah želi da od vas, o ehlu-l-beyt (Poslanikova porodico), grijehe odstrani, i da vas potpuno očisti,...''(Saveznici, 33). Prema šiijskom učenju, kao i mišljenju znatnog broja sunnijskih učenjaka, pod Poslanikovom, s.a.v.s., porodicom ovdje se misli na Alīju, Fatimu, Hasana i Husejna, r.a. Da je to ispravno tumačenje ovog ajeta, svjedoče sljedeći primjeri:

Enes ibn Mālik, r.a., prenosi kako je Poslanik, s.a.v.s., idući na sabah namaz u džamiju, šest mjeseci prolazio pored kućnih vrata Fatime, r.a., govoreći pritom: ''Na namaz, o ehlu-l-beyt, Allah želi da od vas, o porodico Poslanikova, grijehe odstrani, i da vas potpuno očisti,'' tj. citirao bi gornji ajet. Slično pripovjeda i Ebū Hamrā’, r.a.

Wāsile ibnu-l-Esqa‘, r.a., pripovjeda: ''Došao sam jedne prilike kod Fatime, r.a., kući, tražeći h.Aliju. Ona mi reče da je Alja, r.a., otišao kod Poslanika, s.a.v.s., pa ja sjedoh da ga pričekam, kad eto ti dolazi Poslanik, s.a.v.s., sa Alijom, r.a., i držeći za ruke Hasana i Husejna, r.a. Ušavši u kuću, Poslanik, s.a.v.s., posadi h.Aliju i h.Fatimu preda se, a na svoje desno i lijevo stegno posadi Hasana i Husejna, r.a., te ih sviju omota svojim haljetkom učeći gornji ajet, a onda reče:– ''Bože, ovo je moja porodica, a moja porodica je najpreča!'' Slično ovoj predaji pripovjedaju i supruge Allahova Poslanika, s.a.v.s., Umm Seleme, r.a., i Aiša, r.a.1 2 3 4 next