Prava djela1 Pravo klanjanja jest da znaš da je ono dolaženje Bogu i da si dok stojiš u njemu pred Bogom. Kad to znaš onda ćeš stajati u njemu stajanjem poniznog, preklinjućeg, drhtećeg, nadom ispunjenog, ustrašenog i skrušenog, pa ćeš Onog pred Kojim stojiš veličati smirenošću i dostojanstvenošću. Pristupit ćeš klanjanju srcem svojim i obavljat ćeš ga u skladu s njegovim granicama i pravima.

2 Pravo hodočašća jest da znaš da je ono dolaženje Gospodaru tvom i bježanje od grijeha tvojih; posredstvom njega tvoje pokajanje se prihvaća i izvršavaš dužnost koju ti je Bog učinio obaveznom.

3 Pravo pošćenja jest da znaš da je ono zastor koji je Bog stavio preko tvog jezika, tvog sluha, tvog vida, tvog stidnog mjesta, i tvog trbuha da bi te zaštitio od Vatre. Zato, ako napustiš post, razderat ćeš Božiji pokrivač na sebi.

4 Pravo davanja jest da znaš da je ono tvoja zaliha u Gospodara tvoga i polog za koji nemaš nikakvu potrebu za svjedocima. Ako ga položiš u tajnosti, bit ćeš sigurniji za nj nego ako ga položiš javno. Trebaš znati da on odbija iskušenja i slabosti od tebe u ovome svijetu i odbit će Vatru od tebe u budućem svijetu.

5 Pravo darivanja jest da njime želiš Boga Svemogućeg i Uzvišenog, a ne Njegove stvorove; njime želiš samo izlaganje tvoje duše Božijoj milosti i oslobađanje tvog duha na Danu kad ćeš Ga susresti.