Šapćuće moljenje zaljubljenih1. U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Bože moj, ko može okusiti slast Ijubavi Tvoje, pa zatim htjeti drugog umjesto Tebe? Ko može postati prijatelj bliskosti Tvoje, pa zatim tražiti udaljavanje od Tebe?

2. Bože moj, smjesti nas s onim kojeg si izabrao za blizinu Svoju i prijateljstvo Svoje, očistio za naklonost Svoju i ljubav Svoju, obdario čežnjom za susret s Tobom, učinio zadovoljnim odredbom Tvojom, darovao gledanjem Lica Tvog, obradovao zadovoljstvom Tvojim, zaštitio od odvajanja od Tebe i gnušenja Tvog, nastanio u boravište iskrenosti u blizini Tvojoj, odabrao za istinsko znanje o Tebi, učinio dostojnim za služenje Tebi, čije si srce zauzeo voljom Svojom, kojeg si izdvojio za razmišljanje o Tebi, čiji si pogled ispraznio za Se, čije si srce oslobodio za ljubav Svoju, kojeg si učinio željnim onog što je u Tebe, nadahnutim za spominjanje Tvoje, datim zahvaljivanjem Tebi, zauzetim pokoravanjem Tebi, obraćenim u jednog od pravednih stvorova Tvojih, odabranim za šapćuće moljenje Tebi, i od kojeg si odvojio sve što njega odvaja od Tebe!

3. Bože moj, smjesti nas među one čija je navika radovanj Tebi i čežnja za tobom, čije vrijeme prolazi u uzdisanju i tugovanju! Čela njihova pogeta su pred moćnošću Tvojom, oči njihove budne u službi Tvojoj, suze njihove teku u strahu od tebe, srca njihova usmjerena ljubavi Tvojoj, suštine njihove potresene strahom od Tebe. O Onaj čije svetosti svjetla potiču ushićenje u očima volitelja Njegovih, čijeg lica slave podižu čežnju srca poznavatelja Njegovih, Krajnja Željo srca čeznućih, Krajnja Granico nada voljitelja, od Tebe išćem ljubav za Te, ljubav za one koji te vole, ljubav za svaki posao koji će me dovesti blizini Tvojoj, i da Se učiniš voljenijim meni od svoga drugog mimo tebe i učiniš da moja ljubav za Te vodi zadovoljstvu Tvome, i moja čežnja za te zaštiti od nepokornosti Tebi! Počasti me dopuštakući mi da gledam u Te, gledaj me okom ljubavi i nježnosti, ne okreni lice Svoje od mene, i učini me jednim od ljudi sreće i dobrog položaja u Tebe, o Odzivatelju, najmilosniji od milosnih!