Fazileti znanja
Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 99

Deprecated: Function split() is deprecated in /home/bosalshia/public_html/page.php on line 103

"Ja viڑe u‍ivam u hranjenju drugih nego u svom vlastitom jelu". Vrlo je duboko značenje ove rečenice. Riječ lezet – u‍ivanje je neڑto ڑto obuzima sve dimenzije ljudskog bića, to znači da onaj ko ka‍e ovu rečenicu osjeća sve ljude u sebi. ٹta je uzrok čovjekovoj sklonosti traganju za istinom?

"Jesu li isti oni koji znaju i oni koji ne znaju?"  Jedan od ajeta koji usmjeravaju čovjekovu pa‍nju na njegov fitret. (El-A'la: 10): "Sjetit će se samo oni koji se boje." (Fatir: 28): "Allaha se boje samo oni koji znanje posjeduju."

Ako sve ovo sumiramo mo‍emo reći: "Vjernici su oni koji su prihvatili istinu, svjesno, na osnovu znanja. To je plod njihove spoznaje, bogobojaznosti i svijesti o neprestanoj prisutnosti Bo‍ijoj. Kur'an ka‍e da tu svijest i strah posjeduju samo znalci. Ko su oni koji posjeduju uzviڑene dered‍e (njih je četiri grupe). Rekli smo da prve tri grupe Allah stavlja na jednu stranu, a znalce u suri (El-Mud‍adila: 11) na drugu stranu. Dakle, po Kur'anu ilm je neڑto najva‍nije.


      Svakako, ovo znanje koje je svjetlost, ako nije praćeno takvalukom i primjenjeno, polučiće suprotne efekte, kao i sam Kur'an koji je knjiga upute, a onima koji neće da prihvate istinu je samo smetnja. "Ovaj Kur'an je lijek za vjernike, a oni koji nepravdu čine od njega neće imati ni
ڑta."

To je isto kao ڑto pod svjetlom čovjek mo‍e uraditi neڑto koristno, ali se pod njim mo‍e uhvatiti i lopov (korist – ڑteta). Koje su to onda karakteristike alima:

1) Oni su prije svega vjerni istini. Oni koji znanjem spoznaju istinu samo oni mogu vjerovati.

2) Oni svjedoče o jednoći izvora. (Ali 'Imran, 7): "Svjedoči Allah i meleci i oni koji znanje posjeduju da nema drugog Boga do Allaha."

Ovo prije svega govori o racionalnom dokazu tevhida. Dakle, oni koji posjeduju znaje o Jednoći Njegovoj, oni su ti koji se rječju mogu suprotstaviti onima koji vjeruju suprotno.

3) Iz njihovih očiju teku suze kad im se otkrije neka nova zbilja.

Mutahari: "Kur'an nekad tako govori da svoga čitaoca navodi na plač."1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 next