DJELA KOJA JE LIJEPO RADITI UOČI PETKAIma mnogo djela koja je lijepo raditi uoči petka, a ovdje ćemo spomenuti samo neka:

1. Mnogo učiti SUBHANELLAHI, ALLAHU EKBER, LA ILAHE ILLELLAH, i mnogo učiti salavat Poslaniku i porodici njegovoj, sallellahu 'alejhi ve alihi ve sellem. Zabilježeno je da je noć uoči petka divna noć, a petak je krasan dan, pa mnogo učite SUBHANELLAHI, ALLAHU EKBER, LA ILAHE ILLELLAH, i mnogo učite salavat Muhammedu i porodici njegovoj, sallellahu 'alejhi ve alihi ve sellem. U drugoj predaji stoji da bi u ovoj noći trebalo proučiti najmanje stotinu puta salavat Poslaniku, a ako proučiš više, to je bolje. Prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, da je rekao: “Salavat Muhammedu i porodici njegovoj u noći uoči petka vrijedi kao hiljadu dobrih djela, poništavanje hiljadu loših djela i uzdizanje za hiljadu deredža.” Zato je lijepo mnogo učiti salavat Muhammedu i porodici njegovoj, sallellahu 'alejhi ve alihi ve sellem, počevši od ikindije u četvrtak pa do zalaska sunca u petak. Prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, da je rekao: “Kada nastupi ikindija četvrtkom spuštaju se meleki noseći u rukama zlatna pera i papire od srebra i sve do početka noći subote (uoči subote) oni bilježe samo salavat Muhammedu i porodici njegovoj.” Šejh Et-Tusi je rekao da je četvrtkom lijepo proučiti salavat Vjerovjesniku, sallellahu 'alejhi ve alihi ve sellem, hiljadu puta, a lijepo je proučiti ga ovako:

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ وَ أَهْلِكْ عَدُوَّهُمْ مِنَ الْجِنِّ وَ الإِنْسِ مِنَ الأَوَّلِينَ وَ الآخِرِينَ.

Allahu moj! Blagoslovi Muhammeda i porodicu Muhammedovu i ubrzaj njihovu radost (olakšanje), i uništi neprijatelje njihove od ljudi i džina, od prvih i potonjih!

Ko ovo prouči u periodu od ikindije u četvrtak pa do zalaska sunca u petak, bit će to veliko dobro za njega. Šejh Et-Tusi je također rekao da je lijepo učiti istigfar od ikindije pa do akšama u četvrtak, ovim riječima:

أَسْتَغْفِرُ اللهَ الَّذِي لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ  الْقَيُّومُ وَ أَتُوبُ إِلَيْهِ تَوْبَةَ عَبْدٍ خَاضِعٍ مِسْكِينٍ مُسْتَكِينٍ لاَ يَسْتَطِيعُ لِنَفْسِهِ صَرْفًا وَ لاَ عَدْلاً وَ لاَ نَفْعًا وَ لاَ ضَرًّا وَ لاَ حَيَاةً وَ لاَ مَوْتًا وَ لاَ نُشُورًا وَ صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطَّيِّبِينَ الطَّاهِرِينَ الأَخْيَارِ الأَبْرَارِ وَ سَلَّمَ تَسْلِيمًا.

Oprost tražim od Allaha, a nmea drugog boga osim Njega, Živog i Vječnog. Njemu pokajanje izražavam onako kako to čini rob poslušni, jadni i pokorni, koji od sebe nije u stanju zlo otkloniti niti sebi nagradu osigurati, niti sebi korist priskrbiti, niti štetu od sebe otkloniti, niti sebi život dati, niti smrt donijeti, niti sebe proživjeti. Allahov salavat i selam Muhammedu i njegovoj porodici, dobroj, čistoj i odabranoj.

2. Uoči petka učiti ove sure: El-Isra', El-Kehf, Eš-Šu'ara', En-Neml, El-Kasas, Elif lam mim Es-Sedžde, Sad, El-Ahkaf, El-Vaki'a, Ha mim Es-Sedžde, Ed-Duhan, Et-Tur, El-Kamer i El-Džumu'a. Ako se nema prilike proučiti sva ova sura, onda bi trebalo učiti suru El-Vaki'a i spomenuta sura prije nje. Prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, da je rekao: “Ko bude učio suru El-Isra' svake noći uoči petka, neće umrijeti sve dok ne doživi vrijeme El-Ka'ima, alejhisselam, i bude jedan od njegovih prijatelja.” On je, također, rekao: “Ko bude učio suru El-Kehf svake noći uoči petka, umrijet će kao šehid, bit će proživljen sa šehidima i na Sudnjem danu stajat će sa šehidima.” On je, alejhisselam, rekao: “Ko bude učio tri sure tavasim (Eš-Šu'ara', En-Neml, El-Kasas) uoči petka, bit će od Allahovih dobrih robova, u Njegovoj blizini i u Njegovoj zaštiti; na ovom svijetu neće biti od nesrećnih, a na Ahiretu bit će darovan Džennetom sve dok ne bude zadovoljan pa i više od toga; i Uzvišeni Allah oženit će ga sa stotinu džennetskih hurija.” Es-Sadik, alejhisselam, je rekao: “Ko bude učio suru Es-Sedžde svake noći uoči petka, Uzvišeni Allah dat će mu knjigu njegovih djela sa desne strane i neće polagati račun za ono što je bilo od njega i bit će zajedno sa Muhammedom i članovima Ehl-i bjeta, alejhimusselam.” Prenosi se vjerodostojnim senedom od Bakira, alejhisselam, da je rekao: “Ko bude učio suru Sad uoči petka, bit će darovan dobrom ovoga i onoga svijeta kojim niko drugi neće biti darovan, osim vjerovjesnika, poslanika i bliskih meleka, i Uzvišeni Allah uvest će ga u Džennet i sa njim one koje je volio iz svoje porodice, pa i slugu koji ga je služio, pa i ako nije iz njegove porodice niti od onih koji se mogu kod Allaha, dž.š., zauzimati za njega.” Prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, da je rekao: “Ko bude učio suru El-Ahkaf uoči petka ili petkom Uzvišeni Allah sačuvat će ga straha u ovosvjetskom životu i straha na Sudnjem danu.” On je, također, rekao: “Ko bude učio suru El-Vaki'a uoči petka, Uzvišeni Allah će ga zavoljeti i učinit će ga voljenim kod ljudi; na ovom svijetu neće osjetiti nesreće, siromaštva, teškoće, niti bolesti i bit će u društvu sa Zapovjednikom pravovjernih, alejhisselam. Ova sura je sura Zapovjednika pravovjernih, alejhisselam.” Prenosi se da onaj, ko bude učio suru El-Džumu'a svake noći uoči petka, ona će mu biti iskupljenje za ono što je radio između dva petka. Slično je zabilježeno i za onoga ko bude učio suru El-Kehf uoči petka i poslije podne i ikindije namaza u petak.

Također, znaj da je zabilježeno mnogo dobrovoljnih namaza koji se klanjaju uoči petka, a između ostalih je namaz Zapovjednika pravovjernih, alejhisselam, i namaz od dva rekata na kojima se, poslije fatihe, petnaest puta uči sura iza zulziletil-erdu. Zabilježeno je da onaj, ko bude klanjao ovaj namaz, Uzvišeni Allah će ga sačuvati kaburskog azaba i strahota Sudnjega dana.

3. Učiti suru El-Džumu'a na prvom rekatu akšamskog i jacijskog farz-namaza, kul huvallahu ehad na drugom rekatu akšamskog farz-namaza i suru El-'A'la na drugom rekatu jacijskog farz-namaza.1 2 3 next