Nudba dova- Dova tužnog vjernika -

Ova dova je čitana vjekovima. Njeno čitanje se naročito preporučuje svakog petka . Ona se uči i za ramazanski i kurbanski bajram, i to poslije sabah namaza, prije nego nastupi vrijeme za bajram namaz. To je dova vjernika koji čekaju povratak imama Mehdija, a.s..

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Hvaljen neka je Allah, Gospodar Svjetova. Neka je Njegov slavat i selam na našeg gospodara Muhammeda, Poslanika Njegova i na njegov Ehlulbejt.

Bože! Hvaljen Ti si za ono što prođe vezano za Tvoje evlije, koje si odabrao za Sebe i Svoju vjeru. Za koje Si izabrao blagostanje Svoje trajno, koje ne prestaje niti se imalo smanjuje, koje Si obavezao da se uzdrže od visokih položaja dunjaluka ovoga niskog, od njegovih ukrasa i ljepote varljive.

Pa se i oni na to Tebi obavezaše, a Ti si znao za njihovo ispunjenje, pa si ih prihvatio, dopustio im da Ti se približe, učinio da Te se sjećaju sjećanjem što uzvisuje i da te hvale za prednosti očigledne.

Spustio si na njih (na poslanike) Svoje meleke, odlikovao ih Svojom objavom, pomogao ih Svojim znanjem, učinio ih (ljudima) prilazom Sebi i načinom izazivanja Tvog zadovoljstva i zadobivanja Tvog priznanja.

I Imam, a.s., će se pojaviti jednog petka u Mekki, naslonjen na zid Ka'be. Proučit će ajet “Ono što vam je Allah ostavio je bolje za vas, ako ste vjernici” (K.ll:86) U tom trenutku uz njega će biti 313 njegovih sljedbenika.

Tako si jednog od njih naselio u Džennetu Svome sve do roka određenog kada si ga izveo iz njega (poslanik Adem, a.s.)

Jednog si nosio na lađi svojoj i time, Svojom milošću spasio njega i one koji su vjerovali s njim od uništenja sigurnog (poslanik Nuh, a.s.).1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 next