Staza rjecitosti4132.
O slavi BozijojDio govora istog o Kur'anu Casnom Dio govora istog o Vjerovjesniku Casnom Dio govora istog o svijetu ovome Dio govora istog u kome se upozorava

Ovaj i svijet buduci potcinili su Mu uzde svoje, a nebesa i zemlje predali Mu kljuce svoje. Drvece koje cvjeta cini Mu sedzdu jutrom i vecerom i proizvodi radi Njega vatru plamsavu iz grana svojih i po naredbi Njegovoj preinacuje ishranu svoju u plodove zrele.

Knjiga Bozija je medu vama. Ona govori i jezik se njezin ne zaplice. Ona je kuca ciji nosaci se nece srušiti. Ona je snaga ciji pomagaci nikada nece biti porazeni. On ga je poslao nakon što je neko vrijeme prekinuto slanje poslanika, kada je bilo mnogo glasina. Njime je Allah iscrpio niz vjerovjesnika i opecatio Objavu. On je onda vodio borbu u ime Boga protiv onih koji su se okrenuli od Njega i druge izjednacavali s Njim.

Doista, svijet ovaj je krajnja granica vida slijepca, koji ne vidi ništa s one strane njega, dok pogled gledatelja prodire kroz njega i on zna daje kuca s one strane njega. Gledatelj ga zato napušta, dok se slijepac usmjerava prema njemu. Gledatelj se opskrbljuje iz njega, dok slijepac skuplja zalihu za njega.

Znajte da se covjek zasiti i dosadi svacim, osim zivotom, jer u smrti ne nalazi zadovoljstvo nikakvo za sebe. To je poput mudrosti koja je zivot za srce obamrlo, vid za oko slijepo, sluh za uho gluho i napoj za zednog. U njoj je sve obilje i izbavljenje.

Knjiga je Bozija ta kojom vi vidite, govorite i slušate. Njezin jedan dio govori s drugim i njezin jedan dio svjedoci drugom. Ona se ne razlazi u pogledu Boga, niti zavodi sljedbenika svoga od Boga. Povezali ste se da biste mrzili jedan drugoga i da uzgojite travu na necisti vašoj. Iskreni ste jedan prema drugom u vašem ljubljenju zelja, a neprijateljstvo gajite jedan naspram drugog u stjecanju imetka. Opaki vas je smeo i obmana vas je zavela. Allah je pomagac i meni i vama.

GOVOR 133.
Izrecen kada jehalifa Omer ibn el-Hattab trazio savjet Zapovjednika vjernih o sebi u vezi sa sudjelovanjem u pohodu na Bizant

Allah je uzeo za Se jacanje granica i skrivanje mjesta tajnih za sljedbenike vjere ove. On je Onaj Koji im je pomogao kada su bili malobrojni, pa nisu mogli izvojevati pobjedu, i zaštitio ih kada ih je bilo samo nekoliko, pa se nisu mogli sami braniti. On zivi i nece umrijeti. Ako ceš se sam uputiti na neprijatelje, sukobiti se s njima i pasti u nekoj nezgodi, za muslimane nece biti mjesta drugoga za utocište do udaljenih krajeva njihovih, niti ikakvog mjesta povratka poslije tebe kome bi se vracali. Zato, pošalji im nekog drugog covjeka ratobornog; s njim otpravi ljude sposobnosti dobrih koji su, uz to, savjetodavci dobri. Ako Allah dodijeli pobjedu, pa to je ono što i ti voliš! A ako bude drukcije, ostat ceš utocište svijetu i mjesto zbora Bogu predanih.

GOVOR 134.
Došlo je dorazmjene rijeci nekih izmedju Osmana ibn Affana i Zapovjednika vjernih kada je Mugire ibn el-Ahnas rekao Osmanu: "Ja cu se u ime tebe pozabaviti njime!" Na to je 'Ali - mir s njim! - rekao Mugiri:

O sine prokletog i besplodnog, od stabla koje nema ni korijenja ni granja. Hoceš li se ti pozabaviti mnome? Boga mi, Allah nece osnaziti onoga kojeg ti pomazeš, niti ce ustati onaj kojeg ti podizeš. Odlazi od nas! Allah udaljio kucu tvoju! A onda cini Što god zeliš. Ne imao Allah milosti za tebe ako ti budeš imao milosti!1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 next